Kasteel Kerckebosch - Zeist, Nederland

Historie

  • glas in lood1

Bij een bezoek aan Kasteel Kerckebosch is het leuk om alle verborgen geheimen van het kasteel te ontdekken. Het kasteel is gebouwd in 1904 door jonkheer Egbert Lintelo de Geer op landgoed Kerckebosch.

Bij het bouwen van het kasteel werd een uitgebreide collectie antieke gebruiksvoorwerpen en ornamenten gebruikt. Deze zijn afkomstig van gerestaureerde kerken, kloosters en kastelen in de directe omgeving. Jonkheer Lintelo de Geer wist met bevriende antiquairs heel veel bijzondere oude materialen aan te kopen. Zo zijn bijvoorbeeld in de lobby twee zeer oude deuren met smeedijzeren klopper gebruikt uit de Dom van Utrecht.

Met name bijzonder zijn de enorme glas in loodramen die in het kasteel werden aangebracht. Maar verder zijn er oude windwijzers, daknokversieringen en smeedijzeren lantaarns te ontdekken. De schouw met open haard in onze salon komt uit een 18e-eeuws Amsterdams grachtenhuis.

De hoofdingang bestaat uit een poortje in renaissancestijl met daarboven de tekst "Anno 1620". Daarboven bevindt zich een beeldje van David met het afgehouwen hoofd van Goliath. Hier is ook nog het wapen van de familie De Geer te zien, de achtergrond bestaat uit ruiten met eronder de spreuk Non Sans Cause (Niet zonder oorzaak).

Zeer prominent staat op het grootste glas in lood raam ‘Het maakt niet uit hoe lang maar goed men geleefd heeft’. En dit credo willen wij als nieuwe exploitanten opnieuw eer aan doen.

Facebook Instagram Tripadvisor QL Hotels NTBO